Nominacijsko pismo roditelja bivših maturanata gospođe Herci Ganza i Klaudije Mosić za nagradu Splitski cvit 2018.:

 

„Provesti mlade ljude kroz godine tinejdžerstva, pubertetskih izazova na putu odrastanja, pomoći im da se iz ličinki pretvore u leptire najljepših krila – visokorizičan je i iznimno  odgovoran posao. Upravo je toj zahtjevnoj misiji život posvetila vrsna profesorica, iskusna pedagoginja, požrtvovna mentorica i energična menadžerica – profesorica Jelica Pražen.

U ime generacija učenika i roditelja Privatne srednje škole Marko Antun de Dominis u Splitu, u znak zahvalnosti što je znalački, stručno, ali i s dušom i velikim srcem dala novo lice i vratila dignitet profesorskoj profesiji – nominiramo profesoricu Jelicu Pražen za Splitski cvit 2018. godine.

Dobro znajući obrazovni sustav, njegove hendikepe i izazove, profesorica Jelica Pražen odlučuje četvrtstoljetno stečeno znanje, iskustvo i energiju uložiti u vlastiti projekt – jednu od prvih i godinama jednu od najprepoznatljivijih i najuspješnijih hrvatskih privatnih škola.

Vlastitu misiju i viziju ravnateljica Pražen napisala je na web-stranicama škole koju citiramo:

…..  Kad učenik nauči učiti, kad se zna organizirati i usmjeriti da lakše i brže i s većim uspjehom nauči, obavit će svoje zadaće sa zadovoljstvom i postići željeni uspjeh.

Naučiti učiti, naučiti znati, naučiti biti uspješan, samostalan mladi čovjek najveći je izazov i najveći uspjeh modernog čovjeka.

Ono što, nakon završetka četverogodišnjeg obrazovanja naše djece možemo ustvrditi jest da je profesorica Pražen ostvarila svoje želje i ispunila obećanja!

Njena briga za svakog učenika pojedinačno jest istinska briga za čovjeka. Ona nije ravnateljica koja prohuji kroz hodnike odrađujući birokratske poslove, ona je strog, ali pravedan i dobar duh škole, uvijek prisutan i spreman za razgovor i savjet, a ujedno odlučni organizator i čvrst oslonac suradnicima. Svakome učeniku poznavala je osobnu situaciju, znala sve ocjene i osobno s njima ostajala nakon škole ili za vrijeme nastave vježbajući prvenstveno matematiku s kojom najveći broj djece ima problem. Nikad ni od koga nije digla ruke, već je strpljivo i uporno obavljala pojedinačne ili grupne motivacijske razgovore, kontaktirala roditelje i poticala na zajedničko iznalaženje rješenja. No, njena briga za učenike nikad nije završavala onog trenutka kad bi učenici napustili zgradu škole. Roditeljskom brižnošću štitila ih je i pomagala im u svim situacijama, učeći ih kako briga, pažnja i ljubav nemaju granice. Baš kao što potiče učenike, potiče i svoje zaposlenike da dižu kriterije ali da pri tom i sami pružaju više. Pri tome nikad ne podiže glas, nalazi pravi način i zna prave riječi. Brižna i mudra, diskretna i vrijedna svakog poštovanja.

Zahvaljujući njenoj neiscrpnoj snazi i entuzijazmu, ova škola od 2001. godine obrazuje splitsku djecu za zanimanja ekonomista i hotelijersko-turističkih tehničara, a od 2008. i opće gimnazije. Mjerljivi pokazatelj izvrsnosti su natprosječni rezultati državne mature učenika o kojem brine cijelo pomno birano nastavničko vijeće i nad kojim bez predaha bdije ravnateljica Jelica Pražen.

Ponosni što je poznajemo i što smo imali sreću da nam pomogne u odgoju naše djece, nominiramo ovu jedinstvenu osobu, vrsnu profesoricu, i samu majku sad već odraslih četvero djece, za prestižnu nagradu Splitski cvit u želji da ju se nagradi za cjeloživotni predani rad na dobrobit djece ovoga grada.“