Mahatma Gandhi (vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora) rođen je 2. listopada 1869., taj dan se u svijetu ali i kod nas obilježava kao Međunarodnog dana nenasilja. Gandhi je isticao da sudjelovanje u nenasilnim akcijama zahtjeva hrabrost kojoj nije potrebno oružje ili štit – to je hrabrost da se dostojanstveno i bez straha prkosi nepravdi i uporno bori za istinu. Nenasilje podrazumijeva suočavanje s bolom i neugodnim situacijama, a da ne nanese štetu drugima. Imajući u vidu Gandhijevo učenje ali i sa željom prevencije nasilja u školi odlučili smo, prigodno, obilježiti taj Dan.

„Odabrali smo život bez nasilja“ slogan je koji su učenici naše škole 3. i 4. razreda uz voditeljice nastavnicu ekonomske skupine predmeta Zrinke Bulat, knjižničarku i nastavnicu povijesti Teu Luburić, psihologinju Marinu Gavrančić i tehničku potporu voditeljice škole Jasne Peran odabrali da bi obilježili Međunarodni dan nenasilja.

Prilikom rada na projektu značajnu je ulogu imala je poruka o širenju nenasilja u školama. Snimanje kratkometražnog filma bio je ambiciozan i zahtjevan pothvat koji je realiziran  zahvaljujući požrtvovnom angažmanu djelatnika i učenika naše škole te je od same ideje do realizacije prošlo skoro godinu dana. Prilikom snimanja filma isplivali su brojni talenti naših učenika. Scenarij za film s porukom borbe protiv nasilja napisala je učenica 4. razreda Veronika Šutalo, a naša druga maturantica Jana Janjić je s velikom strašću i entuzijazmom sve snimila i montirala. Tu su također bili i brojni glumački talenti koje će te otkriti gledajući film (https://www.youtube.com/watch?v=GMYkPmPAn14) .

Hvala svima na velikom trudu, volji, želji i entuzijazmu!

projekt – film “Exit”